Je gaat voor het eerst op jezelf wonen en zoekt een kamer. Je moet dan best veel regelen van tevoren. Veel jongeren huren een kamer bij een particuliere verhuurder. Sommige woningcorporaties houden zich ook bezig met studentenhuisvesting. Je vindt op deze pagina veel informatie over welke mogelijkheden je hebt om op kamers te gaan.

Je wilt op kamers, maar je weet niet goed waar je moet beginnen. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in wat je precies wilt.

Als je op kamers gaat, begin je aan een nieuw leven. Je gaat misschien wel voor het eerst op jezelf wonen. Je hoeft niet meer met je ouders af te spreken hoe laat je thuis komt. Super toch?

Je kunt ook zelf bepalen wat je gaat eten, niet meer eten wat de pot schaft. Maar als je geen eten koopt, eet je niets.

Je merkt het al, met op jezelf wonen, komen er ook veel verantwoordelijkheden op je af. Je hebt geld nodig en je zult met je geld ook tot je volgende uitkering van je baantje of studiebeurs ook uit moeten komen met je geld. Een kamer huren kost geld en je hebt te maken met abonnementen, zorgverzekeringspremie, energiekosten en misschien ook studiekosten. En jammer maar helaas, maar voor kamerhuur krijg je in de meeste gevallen geen huurtoeslag.

Redenen om op kamers te gaan

Studeren in een andere stad

Ga je op kamers omdat je in een stad studeert waardoor het door de reistijd niet handig is als je thuis blijft wonen, dan ga je waarschijnlijk op zoek naar een kamer in de stad of gemeente waar je gaat studeren. Je kan dan het best informatie zoeken via je opleider of de gemeente waar je op kamers wilt. Daarnaast zijn er ook landelijke organisaties die informatie geven over op kamers gaan en waar je op moet letten.

Nuttige (landelijke) informatie op andere websites:

Op kamers in Winterswijk

Is studeren niet de reden dat je op kamers wilt gaan wonen? Wil je in Winterswijk (voor het eerst) op jezelf wonen, dan bieden de standaard kamerzoekwebsites zoals kamernet.nl misschien geen zoekresultaten. Via de website van De Woonplaats kan je het actuele huuraanbod in Winterswijk bekijken. Je vindt op de website van De Woonplaats alle informatie over hoe je je kan registreren als woningzoeker.

Ga naar de website van De Woonplaats(externe link).

Verder kan je via makelaars of in je netwerk het aanbod aan particuliere huurwoningen en eventueel -kamers vinden. Let daarbij wel goed op de voorwaarden in het huurcontract. Je vindt op de website van de Rijksoverheid informatie over waar je het best op kunt letten. Ga naar de website van de Rijksoverheid(externe link).

Huurtoeslag of niet?

We gaven het eerder op deze pagina al aan, als je een kamer huurt, krijg je geen huurtoeslag. Heeft jouw kamer of studio een eigen toegangsdeur, woonkamer, douche en keuken, dan wordt het gezien als een zelfstandige huurwoning. In dat geval kom je mogelijk wel in aanmerking voor huurtoeslag.

Huurtoeslag vraag je aan bij de Belastingdienst en dit is afhankelijk van de hoogte van de huur en de hoogte van je inkomsten. Jaarlijks veranderen de regels wel een beetje rondom huurtoeslag en je inkomsten kunnen natuurlijk ook jaarlijks veranderen. Houd er daarom ook rekening mee dat je terug moet betalen als je achteraf toch geen recht had op huurtoeslag of dat je meer hebt verdiend, waardoor je eigenlijk recht had op minder huurtoeslag. Geef wijzigingen daarom ook zo snel mogelijk door aan de Belastingdienst, omdat je daarmee voorkomt dat je heel veel terug moet betalen. Andersom kan het natuurlijk ook zijn dat je minder kreeg dan waar je recht op had en meer terugkrijgt.

Je kan op de website van de belastingdienst uitrekenen wat het voor jou zou kunnen inhouden.

Ga naar de pagina Proefberekening toeslagen van de Belastingdienst(externe link).

Vragen over kamerhuur

Als je voor het eerst op jezelf gaat wonen, of dat nu op kamers is of een 'echt' huis, er komt enorm veel op je af en je moet heel veel regelen. Misschien weet je nog niet zeker of je wel echt al op jezelf wilt gaan wonen.

Kom je daar zelf niet helemaal uit, dan kan je altijd bij De Post binnenlopen tijdens het inloopspreekuur, of je maakt telefonisch een afspraak. Onze medewerkers kunnen met je meedenken over waar je woonruimte kunt vinden, waar je op moet letten en wat je moet regelen.