Als je dak- of thuisloos bent, heb je niet de rust en veiligheid van een eigen woning. Zonder woning is het moeilijk om mee te doen aan de maatschappij. Je kunt bijvoorbeeld lastig een baan krijgen en houden, of het wordt onmogelijk om een opleiding te doen.

Je wordt niet zomaar dakloos. Als je geldzorgen hebt, en de huur of hypotheek van je huis niet meer kunt betalen, kan je op straat terecht komen. Dat kan ook gebeuren als je een verslaving hebt, of psychische problemen. Ook zonder deze problemen, kunnen er situaties zijn waardoor je geen eigen woonruimte meer hebt. Denk bijvoorbeeld aan een scheiding.

We vinden het belangrijk dat iedereen een eigen woonplek heeft. Mocht je dakloos geworden zijn door problemen, dan kunnen we je helpen door begeleiding bij die problemen in te zetten. Neem contact op met de Post of loop binnen tijdens het inloopspreekuur en we denken met je mee.

Als je weet dat je binnenkort je woonruimte kwijtraakt

Zodra je weet dat je dakloos wordt, kun je je inschrijven bij woningbouwvereniging de Woonplaats. Daar kan je reageren op passende woningen. Je hebt voor het huren van een woning bij de Woonplaats een inkomstenverklaring nodig van de belastingdienst (0800-0543). Je hebt ook een verklaring van een vorige verhuurder nodig.

Ga naar de website van de Woonplaats(externe link)

Daarnaast kun je kijken of je via een makelaar of een particuliere verhuurder een woning of kamer kunt vinden.

24-uurs opvang

Lukt dit niet op tijd of sta je onverwacht op straat? Bel dan Iriszorg in Doetinchem telefoonnummer: (088) 606 1600. Zij zorgen voor opvang voor mensen die dakloos zijn geraakt. Je kunt voor meer informatie verder lezen op de website van Iriszorg.

Ga naar de website van Iriszorg(externe link)

Briefadres

Gemeenten zijn vanaf 2022 verplicht om een briefadres te geven aan mensen zonder woon- of verblijfsplaats. Een briefadres heb je nodig om een uitkering te kunnen krijgen of een zorgverzekering te hebben. Ook als je geen woon- of verblijfsadres hebt en wel een baan hebt, dan heeft je werkgever ook een adres van jou nodig. Dit is bijvoorbeeld van belang voor belastingen.

Als je in Winterswijk verblijft, maar geen woonadres hebt, kan je bij de gemeente een briefadres vragen. Op dit briefadres word je ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Op de website van gemeente Winterswijk lees je daar meer over en kan je rechtstreeks contact opnemen met de gemeente.

Ga naar de website van gemeente Winterswijk(externe link)

Meer weten

Wil je eerst overleggen met iemand van de Post over je mogelijkheden, dan kan je contact opnemen met de Post, of binnenlopen tijdens het inloopspreekuur.

Ga naar contact en openingstijden